Berichten in samenleving
📖 Wat onze jongeren missen in hun leven - waaraan zij lijden - vertelt ons veel over de hiaten in de huidige cultuur

Als mens en als  samenleving hebben we een reis te maken naar het onbekende, door het omhelzen van een ‘gebalanceerde’ cultuur die ons leven veel rijker kan maken. Deze bijdrage is een passage uit het aankomende tweede boek van Alain Mahjoub. Alain is arts, mede-oprichter Safe Space - waarmee hij jongeren  ondersteunt en empowert - en communitylid van Re-story

Meer lezen
📖 Mag ik je een geheim vertellen?

In Now Is Not The Right Time neemt de Oostenrijkse en in Nederland wonende beeldend verteller Peter Pflügler je mee door het labyrint van een familiegeheim. De zelfdodingspoging van zijn vader werd twintig jaar lang verzwegen. En toch heeft hij het op de een of andere manier altijd geweten.

Meer lezen
📖 Steeds meer superrijken hebben een ‘apocalypse-verzekering’: maken zij zich terecht zorgen over de ineenstorting?

Al jaren zijn er tekenen dat een survival of the richest gaande is. Ze verzekeren zich tegen een naderende apocalypse. Maken zij zich terecht zorgen? Ja, zeggen onafhankelijk onderzoekers Pablo Servigne en Raphaël Stevens die waarschuwen voor de  ineenstorting van onze huidige industriële beschaving, maar die tegelijk - net als wij - wijzen op de kansen om het anders te gaan doen. 

Meer lezen
📖 🎧 Wat hebben een romanesco en een schelp met elkaar gemeen? En wat zegt dat over jou?

De Gentse kunst- en cultuursector streeft ernaar in 2030 klimaatneutraal, regeneratief, distributief en verbonden te zijn. Om hier effectief stappen in te zetten, werkt Greentrack Gent in co-creatie met de sector aan een ambitieus plan. Rond het thema Omarm de Chaos waren wij uitgenodigd. Die sessie werd geopend met een speech door kunstenares Anyuta Wiazemsky Snauwaert. 

Meer lezen
📖 Seismografen van de tijd

In het boek Verandering van tijdperk schrijft transitieprofessor Jan Rotmans over filosofen en kunstenaars als seismografen van de tijd die pogen woorden en beelden te geven aan het nieuwe tijdperk dat zij voorzien. Waar zijn ze nu we ze nodig hebben? vraagt hij zich vervolgens hardop af. In dit verhaal op Re-story vertelt Mischa over de zoektocht naar de kunstenaars als seismografen van de tijd en wie we naast Anyuta en Marc bij die zoektocht ondertussen allemaal al zijn tegengekomen.

Meer lezen
📖 Wat biedt toegang tot creativiteit en kunst? vroeg kunstenaar Marc Mestdagh zich af

In het dagelijkse leven gebruiken we een identiteitskaart, rijbewijs, lidkaart, bankkaart, badge voor toegang tot diensten en producten. Wat biedt toegang tot creativiteit en kunst? vroeg kunstenaar en Re-story coöperant Marc Mestdagh zich af. Met de assemblage-reeks Community stelt hij een creatieve ID voor.

Meer lezen
📖 Dit inzicht kan onszelf, onze natuurlijke leefomgeving en onze maatschappelijke systemen herstellen 

Vroeger leefden en werkten we in gemeenschappen waarin sterke onderlinge verbinding en verwevenheid de norm was. Sinds de Verlichting zijn we echter steeds meer verwijderd geraakt van het land, van elkaar en van onszelf. In dit essay betoogt Re-story coöperant Madeleen Mulder dat het herontdekken van de kracht van de gemeenschap het herstel van onszelf, onze relaties met anderen en met de levende aarde mogelijk maakt.

Meer lezen
📖 Zelfs ChatGPT is helder: de wereld zou er beter uitzien als we naar de ‘elders’ luisteren   

#helders is ons woord van het jaar 2023. #helders is een samentrekking van ‘elders’ – de ouderlingen in de maatschappij die in ons huidige verhaal eigenlijk vroegtijdig worden afgeschreven – en helderheid. 

Meer lezen
📖 Klimaatzaak, een rechtszaak uit liefde voor de planeet

2023 is het jaar van de waarheid voor de Belgische klimaatzaak. Om meer klimaatactie af te dwingen dient in september het hoger beroep van vzw Klimaatzaak en 58.000 mede-eisers tegen de Belgische overheden. Interview met Sarah Tak over de Belgische rechtszaak en de documentaire Duty of Care die ze samen me filmmaker Nic Balthazar maakte over de Nederlandse klimaatadvocaat Roger Cox.

Meer lezen