📖 Succes

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om even stil te staan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden.

Gisteren was geen succes: een hele dag hard gewerkt en voor mijn gevoel niks bereikt.

Vandaag stuurde ik iemand een mail en sloot af met ‘veel succes’.

Dat zet me aan het denken: wat betekent ‘succes’ eigenlijk? En, waar komt het woord vandaan?

Google, mijn vriend 😉, helpt me op weg bij het vinden van een antwoord: succes is overgenomen uit het Frans en komt van het Latijnse werkwoord succedere wat onder andere 'lukken, slagen’ betekent.

Succes zoals we het nu kennen, staat vooral in het teken van geslaagd zijn als we een hoog diploma behaald hebben, een mooie auto hebben, een eigen huis, een goede carrière, veel geld … Of als we iets anders hebben bereikt dat we aan de buitenwereld kunnen laten zien, zoals een hele waslijst aan afgewerkte taken.

Als ik verder zoek naar de spirituele betekenis van succes, dan kom ik ook uit op geslaagd zijn … met het grote verschil dat het hier om innerlijke rijkdom gaat. Het hebben van kairos-tijd: tijd voor en met jezelf, met de natuur, met vrienden en familie … Het kunnen geven en ontvangen van liefde en vriendschap …

Daarom was gisteren voor mijn gevoel geen succesvolle dag: ik heb veel gedaan wat op mijn to do-lijstje stond zonder echt iets te kunnen afvinken. Niet geslaagd dus.

Ik ga maar eens beginnen met een to be-lijstje 😉


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Wanneer is iets voor jou een succes-ervaring?

We horen het graag van je in de comments hieronder …