📖 Godin Aphrodite

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om even stil te staan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden.

Elke Leyman

Godin Aphrodite volgt me al een tijdje. Het is begonnen toen vriendin en Re-story coöperant Anja Moortgat me over haar vertelde naar aanleiding van haar
nieuwste boek 'Het nieuwe leiden is vrouwelijk: ontdek de Athena en Aphrodite in jezelf'.

Aphrodite is de godin van de liefde, de schoonheid en creativiteit. Ze zorgt voor plezier en magie in je leven.

‘Mooi’, dacht ik bij mezelf, ‘maar geef mij maar Demeter, de verbindende godin. De moeder die iedereen met open armen ontvangt en rust brengt.’ Mijn totemnaam is ook ‘betrouwbare zwaan’. Ik was dus blij dat Anja zei dat Demeter mijn hoofdgodin was.

Een poosje later, tijdens een sessie bij voetreflexoloog Griet raadt ze mij geraniumolie aan. Omdat ik wat meer plezier in mijn leven mag toelaten. Speelsheid. Ongedwongenheid. Ik mag meer stralen. En laat dat nu net de boodschap zijn die ik het liefst de wereld instuur: mensen aanmoedigen om hun parel (hun bijou) terug boven te halen en op te blinken zodat ze weer gaan stralen … zodat de wereld een stuk lichter wordt! Dat zeg ik letterlijk in mijn voorstelling ‘De illusie van machteloosheid’.

Simpel maar niet altijd eenvoudig: wat je het liefste wil voor anderen, is datgene wat je zelf het meest te leren hebt.

Ik dus elke avond mijn voeten insmeren met geraniumolie want wat blijkt … ‘Aphrodite versterkt die aspecten van de psyche - de van oudsher typisch vrouwelijke kwaliteiten van sensualiteit, gevoel en creatieve intuïtie - die door geraniumolie naar voren worden gebracht’.

Door er nu zo bewust mee aan de slag te gaan, besef ik dat Demeter inderdaad een mooie godin is én Aphrodite mag ook niet ontbreken!

Vroeger noemden ze me altijd speelvogel. Vooral op school. Alleen was dat niet positief bedoeld. Terwijl ik juist graag een speelvogel wilde zijn. Voluit leven en genieten van alles rondom mij. Zo voelde ik mij op mijn best. Maar dat kon écht niet. Niet op school, en zeker niet als ik in de grote mensenwereld wilde meestappen.

Het wordt tijd om die speelvogel weer vrij te laten.

Dankjewel Anja voor de oefening in je nieuwsbrief die helpt om te stralen, een oefening van Deb Dana:
Neem even een moment om je innerlijke landschap te scannen. Is je zenuwstelsel ontspannen, gespannen, overgevoelig of verdoofd? Glinsteringen zijn de snelle golven van geluk die je door je heen voelt stromen. Een waarderende blik van je collega, een broodje eten in de zon, een grapje aan de koffieautomaat. Als je een glinstering waarneemt, stop dan even om dat moment te erkennen. Dit kan eenvoudig door te herkennen of even je hand op je hart te leggen. Hoe meer glinsteringen je ontdekt, des te natuurlijker zal het voor je worden om deze op te merken. Een simpele erkenning kan leiden tot een vermindering van stress en een meer ontspannen lichaam. Als je gedurende langere tijd bewust aandacht geeft aan een glinstering, kan je deze laten overgaan in een gloed.
 
De heerlijke gloed van Aphrodite.


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Wat helpt jou om te stralen?

We horen het graag van je in de comments hieronder …