📖 Sustainability Professional 2023 Isabelle De Bruyne over de verantwoordelijkheid die ze voelt naar toekomstige generaties

Isabelle De Bruyne

De bouwgroep CFE is in februari door het toonaangevend mondiaal onafhankelijk bedrijf voor ESG-onderzoek en ratings Sustainalytics uitgeroepen tot een Top-Rated ESG Company. Ik sprak erover met sustainability manager Isabelle De Bruyne, die op haar beurt door Time for Society en VBO FED tot Sustainability Professional 2023 is verkozen. “We zijn actief in sectoren die de wereld van morgen nog tientallen jaren vormgeven en hebben daarom de verantwoordelijkheid om voor toekomstige generaties te zorgen.”

Isabelle De Bruyne studeerde aan de ULB af als burgerlijk ingenieur bouwkunde. Ze werkt al twintig jaar voor de multidisciplinaire bouwroep CFE, die zich voornamelijk richt op België, Luxemburg en Polen. 

Zeventien jaar werkte ze mee op de werven van grote bouwprojecten en sinds de lente van 2019 is ze als Chief Sustainability Officer van de groep verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met duurzaamheid.  En met verve, zo blijkt nu ze is gekroond als Sustainability Professional 2023.

Die prijs wordt door door Time for Society en VBO FED toegekend aan professionals die een vooruitstrevend duurzaamheidsbeleid voeren binnen hun organisatie en een leidersrol opnemen binnen hun sector.

De erkenning als Top-Rated ESG Company is dan weer een kroon op het werk voor de inzet van CFE voor duurzame bedrijfsvoering en een verantwoord beheer van milieu-, maatschappij en ondernemingsbestuur.

Nieuwe strategie

Sinds september 2022 staat duurzaamheid samen met innovatie officieel centraal in een nieuwe strategie van CFE, waarin ook meer aandacht is voor slimme technologie.

We zijn er ons altijd van bewust geweest dat onze sector een hefboom kan zijn om iets aan de klimaatverandering te doen.
— Isabelle De Bruyne

“Dat we die visie nu officieel uitdragen, betekent echter helemaal niet dat we nu pas aandacht zijn beginnen schenken aan duurzaamheid”, legt ze uit.

Isabelle: “Voor ons is duurzaamheid  nooit een marketingwoord geweest, aandacht voor duurzaamheid zit in het DNA van de groep.

We zijn er ons altijd van bewust geweest dat onze sector een hefboom kan zijn om iets aan de klimaatverandering te doen. Door daar ook expliciet de nadruk op te leggen, hopen we de nogal conservatieve bouwsector nog meer in beweging te krijgen.”

Geïntegreerde oplossingen

Eind september 2022 kondigde CFE een nieuwe missie aan: mensen, competenties, materialen en technologie samenbrengen in een community voor positieve verandering.

Zo plaatst CFE duurzaamheid, innovatie en operationele uitmuntendheid voor haar klanten centraal in haar strategie.

De nieuwe missie is het resultaat van een strategische herpositionering, die ook tot uiting komt in een nieuwe visuele identiteit die nu gemeenschappelijk is voor alle activiteiten van de groep. 

“We willen geïntegreerde oplossingen bieden als antwoord op de belangrijke ecologische en maatschappelijke uitdagingen van deze tijd”, zegt Isabelle De Bruyne.

“Klimaatverandering, de energiecrisis, toegang tot betaalbare en kwalitatieve huisvesting, grondstoffenschaarste, afvalbeheer, mobiliteit, gezondheid en welzijn belangen ons allemaal aan.

Dat we die boodschap nu expliciet kunnen brengen heeft ook te maken met het feit dat we sinds 30 juni 2022 anders georganiseerd zijn door de partiële splitsing met de baggergroep DEME die sinds die dag niet langer deel uitmaakt van onze groep.

Door deze afsplitsing zijn we nu beter in staat onze missie ook hard te maken.”  

Staven met cijfers 

De interne organisatorische verschuiving is echter niet de enige reden waarom CFE de nieuwe missie sterker benadrukt.

We zijn actief in sectoren die de wereld van morgen nog tientallen jaren vormgeven en hebben daarom de verantwoordelijkheid om voor toekomstige generaties te zorgen
— Isabelle De Bruyne

“We zijn actief in sectoren die de wereld van morgen nog tientallen jaren vormgeven en hebben daarom de verantwoordelijkheid om voor toekomstige generaties te zorgen”, zegt Isabelle De Bruyne.

“Maar we kunnen ook niet ontkennen dat de bouw- en vastgoedsector lang een bepaalde terughoudendheid aan de dag heeft gelegd voor alles wat erg innovatief is.

Op zich is dat ook niet verwonderlijk, omdat met vernieuwing risico’s gepaard gaan en het is eigen aan onze branche om die te mijden.

Nu zijn we echter op een punt gekomen dat we duidelijk kunnen maken dat rond duurzaamheid al veel vooruitgang is geboekt. Bovendien liggen er door in te ztten op duurzame materialen en op nauwkeurig gestuurde productie ook nog gigantische mogelijkheden voor ons open. 

Als ingenieur wil ik graag met cijfers kunnen staven wat we doen. Holle woorden zijn niet aan CFE besteed, ook niet op het vlak van duurzaamheid.

Onze huiver voor de greenwashing die we soms zien, mag niet beletten om te communiceren over de stappen die we zetten. We mogen ook niet vergeten dat duurzaamheid altijd work in progress is. Met voortschrijdende inzichten.

Tot enkele jaren geleden bijvoorbeeld gold isolatie als hét mantra om in de bouw voor meer duurzaamheid te zorgen. Pas geleidelijk aan is het inzicht gegroeid dat de productie van bepaalde isolatiematerialen ook negatieve effecten heeft voor het milieu.” 

Locomotief voor duurzame verandering

Isabelle De Bruyne benadrukt dat CFE de moed wil tonen om op alle domeinen voor duurzame verandering te gaan.

“We willen bijvoorbeeld waardecreatie op een andere manier invullen dan de afgelopen halve eeuw in onze sector is gedaan. 

Door innovatie en duurzaamheid centraal te stellen willen we samen met de medewerkers, klanten en partners opnieuw nadenken over de manier waarop waarde wordt gecreëerd.

Het gaat niet alleen om zoveel  mogelijk winst voor de aandeelhouders, maar ook om het welzijn van de planeet en de mensheid.

Door onze activiteiten in duurzame gebouwen, slimme industrieën en de mobiliteitsinfrastructuur van morgen kunnen we de krachten en technische vaardigheden van onze teams bundelen om met geïntegreerde oplossingen te komen en zo een locomotief te zijn voor de hele sector.” 

Nieuwe hoofdzetel 

CFE zal een en ander ook praktisch hard maken door in het najaar van 2023 haar nieuwe hoofdzetel ‘Wood Hub’ te openen.

Dit kantoorgebouw weerspiegelt alvast de synergie van de verschillende competenties binnen de groep. Het project is ontworpen door BPI Real Estate en wordt gebouwd door Wood Shapers en BPC Group.

VMA xothy voor de techniek en de ‘Smart Building’-software. Die maakt het mogelijk gebruik te maken van de data van alle technische installaties om zo het energieverbruik en het gebruikerscomfort te verbeteren en te optimaliseren. 

“Wood Hub,” besluit Isabelle De Bruyne, “wordt onder meer dankzij zonnepanelen en warmtepompsystemen een “Nearly Zero Energy Building”. 

Bovendien zal het gebouw in de praktijk duidelijk maken dat de combinatie van onze verschillende expertises een aanzienlijke meerwaarde oplevert.

Wij willen deze filosofie van synergie ook doortrekken in al onze projecten, waaronder bijvoorbeeld ZNA Cadix in Antwerpen.

We willen verder gaan dan het beheren van onze eigen impact door actief innovatieve oplossingen te bieden voor enkele van de grootste uitdagingen van onze maatschappij.
— Isabelle De Bruyne

Dat we met de hoogste erkend zijn als een ESG-bedrijf is zeker ook een erkenning van het harde werk en de toewijding van al onze collega’s. Toch willen we verder gaan dan het beheren van onze eigen impact door actief innovatieve oplossingen te bieden voor enkele van de grootste uitdagingen van onze maatschappij.

Als een van de belangrijkste spelers in onze sector willen we echt het voortouw nemen en het principe van ‘leading by example’  toepassen.

Door met duidelijke cijfers aan te tonen dat het wel degelijk mogelijk is om ook in een eerder conservatieve sector op een andere manier naar de bedrijfsvoering te kijken.

Als duurzaam denken en handelen door de hele organisatie wordt gedragen kunnen we ‘beter voor mij’ en ‘beter voor de wereld’ hand in hand laten gaan.

De erkenningen als ESG-bedrijf en mijn persoonlijke uitverkiezing tot sustainability professional zijn uiteraard deugddoende schouderklopjes voor wat we al hebben verwezenlijkt.

Ik zie die erkenningen toch vooral als mogelijkheden om anderen te inspireren om toe te treden tot een brede community van ondernemende mensen die een positieve impact willen creëren.”


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Welke initiatieven in de bouw wil jij hier in de spotlights zetten?

We horen het graag van je in de comments hieronder …