📖 Midzomer

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om even stil te staan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden.

Het is zo logisch en toch helemaal nieuw voor mij … vandaag, 21 juni, vieren we Midzomer. Het woord zegt het zelf: mid-zomer. Het midden van de zomer. Vandaag is de langste dag en dus het hoogtepunt van de zomer. Daarna beginnen de dagen weer te korten. In tegenstelling tot wat ik op school leerde, begint de zomer niet op 21 juni maar zitten we er nu middenin. Tenminste, als we het energetisch bekijken, loopt de zomer van 5 mei tot 7 augustus.

Dit inzicht kreeg ik een jaar geleden toen ik het boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt las.

Ik citeer: ‘In de oude indeling ligt 21 juni aan het begin van de zomer. Dat brengt mee dat we dit hoogtepunt niet of nauwelijks beleven omdat wij gewend zijn het als een begin te zien. Dit moment is dan voorbij voor we het hebben kunnen beseffen; we staan er niet bij stil.

In onze cultuur beleven we het hoogtepunt van de zomer in de maanden juli en augustus. In wezen loopt de zomer dan al weer af, want terwijl in ons gevoel de zomer nog in volle omvang aanwezig is, beginnen in augustus de bladeren al te verkleuren. In feit is augustus het begin van de herfst, die op 21 september zijn hoogtepunt heeft. …

Dit laat zien dat wij als cultuur energetisch niet voor de volle 100% aanwezig zijn bij dat wat er energetisch in de natuur gebeurt; er zit een faseverschil in van maar liefst zes weken! Als wij energetisch niet aanwezig zijn, heeft dat gevolgen voor ons handelen: het is vertraagd ten opzichte van het natuurlijk ritme. Met alle gevolgen van dien.

De nieuwe indeling kan ons helpen meer aanwezig te zijn in het natuurlijke, energetische hier en nu en dat kan de gerichtheid van ons handelen in sterke mate vergroten. Wij leven en werken dan meer in overeenstemming met het natuurlijke ritme van de seizoenen, handelen op het juiste moment en lopen niet langer achter de feiten aan.”

Over een restory gesproken!


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Doe jij een ritueel bij de overgang van de seizoenen?

We horen het graag van je in de comments hieronder …