Berichten in economie
📖 🎥 Deze ondernemer trekt met een kruiwagen naar Parijs om de Aarde op de Werelderfgoedlijst te krijgen

De Nederlander Henry Mentink is een veelzijdig ondernemer. Een realistische idealist noemt hij zichzelf. Met MyWheels maakte hij autodelen groot in Nederland. Hij is ook oprichter van het Veerhuis, een kennis- en doe-huis voor de nieuwe economie. Zijn nieuwste project: een krui-tocht naar Parijs om daar de planeet Aarde voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst.


Meer lezen
📖 Jij bent geen duif, toch?

Wat begon als een bezielende droom om de mensheid te verenigen in een transcendent netwerk is de basis geworden van monopolistisch gedrag avn enkele techgiganten. Hun controletechnieken en gedragsbeïnvloeding vormen de kern van het kritisch artistiek (beeld)verhaal van beeldend kunstenaar Jos Jansen die - en dat maakt het extra interessant - ook een master in psychologie behaalde.

Meer lezen
📖 Wat als onze economie zou werken zoals ons hart?

Het hart wordt door wetenschappelijk onderzoek naar datgene wat al lang wordt begrepen in intuïtieve stromen van weten als het fundament van de menselijke intelligentie aanzien. Stel je voor dat we een economie zouden hebben die volgens hetzelfde onbaatzuchtige principe werkt. Hoe anders kan het leven dan zijn? John Bloom, secretaris-generaal van de Antroposofische Vereniging in de Verenigde Staten neemt je in deze column mee in die verbeelding. “Het is de werking van het menselijk hart, de dienaar van de bloedsomloop die de wijsheid demonstreert die we nodig hebben om geld, het financiële systeem en het economische leven te transformeren.”

Meer lezen
📖 Statiegeld op bomen, deze Franse start-up doet het

Onder de indruk van het systeem van statiegeld besluiten vier Franse ondernemers na een reis door Denemarken hetzelfde principe te gebruiken voor de oprichting van EcoTree. Het bedrijf in duurzaam bosbeheer laat ‘beter voor mij’ en ‘beter voor de wereld’ hand in hand gaan en is daarmee een zebrabedrijf. “Ondernemers hebben de sleutels in handen om oplossingen te vinden voor de klimaatopwarming”, zegt CEO Thomas Norman Canguilhem.

Meer lezen
📖 Virus alert! Dit zijn slechts enkele superverspreiders van de bewustzijnssamenleving en betekeniseconomie

Het kan wél anders, de boodschap die we met Re-story verspreiden krijgt meer en meer gehoor. Daarom staan we in dit verhaal graag even stil bij enkele recente ontwikkelingen van denkers en doeners die met hun ideeën en initiatieven superverspreiders worden van de bewustzijnssamenleving en betekeniseconomie.

Meer lezen
📖 Wat als we je vertellen dat je wel iets kan doen?

Het meest logische boek over nieuwe spelregels voor onze economie, zo stellen de auteurs Martin Schuurman en Jurriaan Kamp. Hier op Re-story een voorpublicatie van het eerste hoofdstuk Waarschuwing: dit boek zet je in beweging. De auteurs willen met hun boek laten zien dat veranderen niet alleen heel nodig maar ook goed mogelijk is. “Nieuwe, slimme spelregels zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet.”

Meer lezen
📖 Deze doener wil met slow-déco een lokaal en duurzaam alternatief bieden voor de grote bekende decoratie- en meubelwinkels

Laura-Chance Ghaye is een jonge in Luik geboren maar in Brussel wonende onderneemster voor wie ondernemen en ethische waarden onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Met haar slow deco start-up MOBE, die onder meer duurzame meubelen en originele interieurspullen aanbiedt, kiest ze resoluut voor lokale productie en distributie. “Hoe meer ondernemers het gangbare idee van snel produceren, snel consumeren en dan weggooien te doorbreken, hoe groter de kans dat we gaan inzien dat een andere economie echt mogelijk is.”

Meer lezen
📖 FUCK living on Mars!

Na professionele passages bij de Boerenbond en de Gentse Floraliën richtte Dimitri Barbe in 2008 het communicatiebureau Make Sense op met de bedoeling zich exclusief te richten op duurzaamheid en organisaties bij te staan in hun communicatie daarover. Zijn bedrijf heeft ondertussen een mooi parcours afgelegd en kan fraaie referenties voorleggen. Terugkijken wil hij echter niet doen. En te ver vooruitdenken evenmin. “Het is hier en nu dat we met zijn allen moeten werken aan een ander model waarin duurzaamheid centraal staat en waarin bedrijven de schroom moeten afleggen om daarover te communiceren zonder in de valkuil van de greenwashing te trappen.”

Meer lezen
📖 Zebrabedrijven zijn cruciaal om de wereld in een andere richting te sturen

Mara Zepeda en Jennifer Brandel lanceerden een goede drie jaar geleden voor het eerst de term zebrabedrijven. Hoewel het voor veel mensen nog een redelijk abstract begrip is, begint de term zebrabedrijven stilaan te leven. En volgens ons is dat volkomen terecht, omdat zebrabedrijven de exponenten zijn van de ‘positive sum game’ die organisaties kunnen en zullen moeten spelen om hun eigen toekomst en die van de wereld te bestendigen.

Meer lezen
📖 Waarom een golf van bewustwording onder bedrijven onvermijdelijk is

Zingeving, purpose, betekeniseconomie … het lijkt of er een nieuwe hype de businesswereld binnenvliegt. Hoewel, Thomas Kolster - een van de early adapters van de betekeniseconomie - is er al helemaal klaar mee. Re-story co-founder Elke Leyman, tevens co-auteur van het boek Disrupt Jezelf, begrijpt dat: ‘Zingeving of purpose is niet het doel op zich, zegt ze. Volgens haar moet de focus liggen op bewustzijn.’

Meer lezen
📖 🎧 Volgens businessfilosoof Jochanan Eynikel ligt er een opportuniteit voor bedrijven om de spirituele honger van mensen in te vullen

Onze economie is op zoek naar betekenis, stelt Jochanan en er ligt volgens hem een opportuniteit voor organisaties om daar een rol in te spelen, Niet door de nieuwe kerken te zijn, wel door de spirituele honger van mensen in te vullen. “Bedrijven moeten hun spiritueel kapitaal ontdekken door te kijken waar in de organisatie nu echt het vermogen ligt tot bezielen.”

Meer lezen
📖 Dajo Hermans: “Een eigen bedrijfsbos is geen doekje voor het bloeden”

Met de start-up Forest Fwd hebben Dajo Hermans, Dirk Coucke en Frank Missoul een missie: voor bedrijven maatschappelijke impact creëren door hen de kans te bieden de daad bij het woord te voegen en voor extra natuur en meer bossen te zorgen. “We zien dat enorm veel ondernemers echt wel begaan zijn met de klimaatproblematiek, maar worstelen met de vraag hoe ze er concreet iets aan kunnen doen.

Meer lezen
📖 Duurzaam organiseren is niet voor luilakken

Organisaties kunnen de lessen van de natuur goed gebruiken om een nieuw duurzaam model te vinden. Geen groeimodel, maar een bloeimodel. Duurzaam organiseren is hard werken, met de handen en voeten in de aarde. “Bekijk je organisatie, of je team nu eens als een leeg veld, waar je dingen wilt realiseren. Jij bent de tuinman die de moestuin gaat inrichten.”

Meer lezen
📖 Waarom er volgens Bruno Latour hoe dan ook een economie komt die helemaal anders is dan de huidige

Bij de promotie van zijn recente boek deed Bruno Latour een krachtige oproep om het klassieke referentiekader rond het economische denken in vraag te stellen: “Omdat die reflectie een conditio sine qua non is, om in de strijd tegen de klimaatopwarming de transitie te realiseren die nodig is.”

Meer lezen
📖 Waarom groei niet de oplossing is voor ‘duurzame versterking’

De oproep die elf Vlaamse economen in De Tijd van 16 maart doen aan de Belgische regering om haast te maken met broodnodige economische hervormingen vertrekt volgens ons vanuit de verkeerde premisse. Hervormingen zijn nodig om komaf te maken met een model dat mens en planeet almaar meer schade toebrengt. Niet om, zoals de economen zeggen, de groei en de productiviteit aan te zwengelen.

Meer lezen
📖 Toekomstverkenner Stefaan Vandist: “De huidige tijd is de bèta-fase voor de samenleving van morgen"

Na een carrière in de reclamesector, richt toekomstverkenner Stefaan Vandist zich met lezingen en designsprints op het aanreiken van oplossingen voor de grote problemen van deze tijd en om zo tot de broodnodige transitie te komen. “De oplossingen zijn allemaal voorhanden, maar ze zijn te weinig bekend en we laten ons over het algemeen nog te weinig inspireren door goede voorbeelden. ”

Meer lezen
📖 Investeren in innovatie waarvan de resultaten niet dadelijk zichtbaar zijn, is absoluut de toekomst

Gezien de enorme uitdagingen die op ons afkomen is het volgens Ayming managing director Laurie Pilo duidelijk dat ondernemingen nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze helpt bedrijven om hun resultaten te verbeteren, zodat ze meer middelen hebben om te innoveren en zo de wereld te verbeteren.

Meer lezen
📖 Een verloren coronageneratie? Helemaal niet!

Dat veel jongeren het als gevolg van de coronacrisis mentaal zwaar hebben, zal niemand ontkennen. Maar spreken van een verloren generatie van ‘pandemials’ die geen toekomstperspectief hebben, is echt de waarheid geweld aandoen. Tientallen jonge ondernemers tonen dat juist zij de betekeniseconomie gestalte geven.

Meer lezen
📖 🎥 Deze Belgische doeners gaan de koffiesector CO²-vrij maken

Dit is de eerste videoproductie van Re-story, een korte video over doeners Koen Bosmans, Sarah Bergé en Gert Linthout van Ray & Jules in Leuven, de eerste koffiebranderij in de wereld op zonne-energie . Gemaakt in samenwerking met Britt Buseyne en Nikki Lucy van Sustainababbels.

Meer lezen
📖 Pleidooi voor economie die komaf maakt met easy money

Sylvester Eijffinger is een van de meest vooraanstaande Nederlandse economen. Hoewel hij altijd al “de nieuwe economie” avant-la-lettre onderwees, hamert hij erop dat duurzaamheid vandaag meer dan ooit de sleutel is om de economische toekomst van Europa te vrijwaren. Hij verduidelijkt ook dat de principes van het katholieke geloof actueler zijn dan ooit.

Meer lezen
📖 🎧 De illusie van machteloosheid

Moed en verbinding zijn twee waarden die in verschillende interviews op Re-story steeds opnieuw naar boven komen. Dit verhaal is opgebouwd uit interview-fragmenten met Jan Rotmans, Tinneke Beeckman, Rudy Aernoudt, Bleri Lleshi, Dirk De Wachter, Chantal Acda en Leo van de Voort. Als je naar de podcast luistert hoor je het ze zelf vertellen.

Meer lezen
📖 Zo pakt D’Ieteren Immo duurzaamheid aan

Onder leiding van Paul Monville levert D’Ieteren Immo met een ‘groen’ energiebeleid een bijdrage in de strijd tegen klimaatopwarming. Het nieuwste H20-project rond de opslag van zelf opgewekte energie bewijst volgens hem dat elke onderneming middelen heeft om concreet actie te ondernemen.


Meer lezen
📖🎧 Econoom en filosoof Rudy Aernoudt: “De coronacrisis is een kortetermijncrisis per definitie, maar het is ook een bewustwordingscrisis”

De coronacrisis is een kortetermijncrisis per definitie, maar het is ook een bewustwordingscrisis, zegt econoom en filosoof Rudy Aernoudt. In zijn laatste boek Coronavirus, elektroshock voor België? analyseert hij de coronacrisis, schetst zijn visie op de toekomstige socio-economische maatschappij en tekent daarbij de krijtlijnen voor het noodzakelijk beleid uit. Daar spraken we met hem over in een vrijwel geheel verlaten universiteitsgebouw van de faculteit bedrijfskunde in Gent.

Meer lezen