📖 Waarom verteert de mens zijn voeding niet vindt deze vegetarische kok een interessante vraag, en hij geeft er ook antwoord op

De mens in ontwikkeling drukt zich uit in de voeding. Met zijn vegetarische kookschool De Zonnekeuken wil Peter Vandermeersch daarom een nieuwe voedings- en sociale cultuur tot stand brengen. “Ik wil het innerlijk potentieel dat in mensen huist weer bovenhalen.” Daarbij speelt waar we ons mee voeden - in plaats van vullen - een sleutelrol.

Meer lezen
📖 We moeten weg van het individualiseren van systeemfouten, vindt Gentse jeugdschepen Hafsa El-Bazioui

Waarom zijn mensen niet aardiger tegen elkaar? vroegen de kinderen van Hafsa El-Bazioui. Ze was onbekend tot ze voor een antwoord op die vraag van haar kinderen in haar pen kroop voor de jaarlijkse zoektocht naar de mooiste Gentse nieuwjaarsbrief. Toen werd alles anders. Vandaag is Hafsa schepen van jeugd, personeel, internationale solidariteit en facility management in Gent. Ik sprak met haar over haar boek waarin ze vertelt over het opgroeien in een gezin met een migratieachtergrond en hoe ze wat ze daaruit leerde wil inzetten in haar werk voor verbinding in de stad, voor de transitie van de samenleving.

Meer lezen
📖 Deze kunstenaar bevraagt met haar werk wat het betekent om vandaag mens te zijn

Anita Groener is een Nederlandse kunstenaar die al jaren in Dublin woont en werkt. Omdat ze zelf een migrant is, is ze meer ontvankelijk voor de verhalen van andere mensen die migreren en hun huis thuis moeten achterlaten. “Hoe meer ik erover lees en er onderzoek naar doe, hoe meer ik me realiseer dat migratie het verhaal van de mens is. De hele geschiedenis van de mens hebben we gemigreerd.”

Meer lezen
📖 Schimmels kunnen ons helpen het individualisme te herzien

De verbindingsdraden van de schimmelwereld - het mycelium - vormen volgens Yasmine Ostendorf-Rodríguez een krachtige metafoor voor potentiële nieuwe systemen, manieren van denken en gedragingen: “Het kan ons inspireren meer verweven te worden in onze manieren van werken en zijn.”

Meer lezen
📖 Kees Klomp: “Wat ik hartstochtelijk geloof is dat onze systemen alleen kunnen veranderen door veranderingen op de existentiële verhaallaag”

Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, is onze economie eigenlijk existentieel stelt betekeniseconoom Kees Klomp. Onze economie draait om pseudo-oplossingen voor echte existentiële spanningen. Wat ik hartstochtelijk geloof is dat onze systemen alleen kunnen veranderen door veranderingen op de existentiële verhaallaag. Die verhaallaag kan alleen veranderen in mensen: een betere wereld begint niet bij jezelf, maar in jezelf.

Meer lezen
📖 Het nieuwe leiden is vrouwelijk: over lef, liefde en lust in leiderschap

De vrouwelijke oerkracht die eeuwenlang onderdrukt is, is aan een opmars bezig. In Het nieuwe leiden is vrouwelijk inspireert coach, teamfacilitator en spreker Anja Moortgat leiders tot lef, liefde en lust in hun leiderschap. Tijdens het schrijven kreeg Anja begeleiding van schrijfcoach Laurence Verwee. Beiden zijn coöperant van Re-story.

Meer lezen
📖 Ontwaken met iedereen om je heen

Vandaag stellen miljoenen mensen een innerlijk verlangen vast. Mensen die op zoek zijn naar een evenwichtig en vervullend leven, waar ze meer zichzelf kunnen zijn. Elk op zijn manier. Maar dit is geen individualistisch proces, stelt Tej Steiner, het is een collectieve bloei. In zijn boek ’Waking up with everyone around us’ vertelt hij hoe we elkaar in dit ontwakingsproces kunnen ondersteunen en een cultuur van verbinding kunnen co-creëren. . 

Meer lezen
📖 Hoe taal en verhalen onze relatie met dieren bepaalt en het van levensbelang is om dat te veranderen

Mensen leven veelal afgescheiden van dieren: waarom eigenlijk en wat doet dit met ons welzijn en dat van de natuur? In dit essay weerlegt antropoloog Gabrielle Bruggeling de overtuiging dat mensen een unieke soort in het dierenrijk zijn. Ze maakt duidelijk hoe taal en storytelling onze relatie met dieren beïnvloedt en bepaalt. “In een wereld waarin onze menselijke behoeften de natuurlijke omgeving constant uit balans brengen, geloof ik dat het essentieel is om stil te staan bij de manier waarop we andere levende wezens daarin definiëren.”

Meer lezen
📖 Jeremy Lent: “Het nieuwe verhaal is niet iets dat een wijs persoon ons gaat vertellen, het is iets dat we allemaal samen collectief creëren”

In zijn boek Het betekenisweb legt Jeremy Lent een fundament voor een nieuw verhaal van onderlinge verbondenheid. Een verhaal dat, terwijl ons huidige wereldbeeld en onze cultuur en beschaving afbrokkelen, laat zien dat het wél anders kan. En dat dit nieuwe verhaal, zo vertelt hij in een gesprek over zijn boek, in slechts een generatie of twee verwezenlijkt kan worden, omdat onderlinge verbondenheid, en niet zelfzuchtige concurrentie, deel uitmaakt van onze evolutionaire geschiedenis als mens.

Meer lezen
📖 Zo kan een ecologische beschaving eruitzien

Het moge duidelijk zijn dat de principes van de natuur weinig gemeen hebben met de centrale dogma’s van ons dominante systeem van liberaal bedrijfskapitalisme. Hoe zou een ecologische beschaving die is gebaseerd op de principes van de natuur eruit kunnen zien? Een samenvatting van het beeld van zo’n ecologische beschaving zoals Jeremy Lent dat in zijn boek Het betekenisweb schetst.

Meer lezen
📖 Deze Belgische start-up maakt met ecologische schoonmaakproducten de wereld letterlijk en figuurlijk schoner

Ze leerden elkaar kennen aan de Antwerp Management School tijdens hun master in Innovation & Entrepreneurship. Vandaag biedt de door Lowie Vercraeye, Manush Barvar en Ruben Renaer uit hun masterthesis in 2020 opgerichte start-up Brauzz een ecologisch alternatief voor  allerhande schoonmaakproducten. Lowie Vercraeye: “Het enige wat we zeker wisten, was dat we als ondernemers impact wilden hebben.” 

Meer lezen
📖 De kinderen waar niemand over praat

Christine Lucia Schrauw stond voor de klas en geeft vandaag online les Nederlands en economie voor d-teach en Het Bijleshuis. In deze column vraagt zij zich af wanneer we de wake-upcall gaan horen en dapper genoeg zullen zijn om de kinderen waar niemand naar wil luisteren, te horen?

Meer lezen
📖 In 'Forgotten Seas' toont deze fotografe de leegstand op de Noordzee

Gefascineerd door de knipperende lichten in de verte aan de horizon, raakte Tanja Engelberts geïnteresseerd in de offshore olie- en gasindustrie. In haar fotoboek Forgotten Seas bundelt ze zes jaar onderzoek en een reis over de Noordzee langs verlaten booreilanden en platforms.

Meer lezen
📖 Met Clean Creatives inspireert Duncan Meisel de creatieve sector geen reclame meer te maken voor fossiele brandstoffen

Met de steun van meer dan achthonderd bureaus en tweeduizend mensen uit de creatieve sector roept de wereldwijde beweging Clean Creatives de creatieve, media- en PR-industrie op hun talenten niet in te zetten voor klanten uit de fossiele industrie. “Historisch gezien zijn reclame- en PR-bureaus een cruciaal onderdeel geweest van vervuilende bedrijfsplannen.”

Meer lezen
📖 Ecofeminisme als hefboom voor een rechtvaardige samenleving

De ecofeministische beweging benadrukt al tientallen jaren hoe genderongelijkheid samengaat met de milieucrisis. Ook bij het oplossen van andere crisissen kan de ecofeministische beweging door de eigen insteek om binaire definities af te zweren, hefbomen aanreiken om een rechtvaardigere samenleving tot stand te brengen.

Meer lezen
📖 Wat als we onze gemeenschappelijke kwetsbaarheid en onze afhankelijkheid van elkaar en van de natuur als vertrekpunt nemen?

Re-story coöperant Dirk Holemans vertelt samen met Lara Ferrante en Elze Vermaas in hun essay 'Omgroei' over hoe een samenleving die niet meer afhankelijk is van economische groei eruit kan zien. Dit verhaal is een voorpublicatie van het fragment uit het boek dat handelt over wederzijdse afhankelijkheid als vertrekpunt en en waarin wordt verwezen naar ecofeminisme.

Meer lezen