📖 Winterzonnewende

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om even stil te staan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden. Met als doel de kijk van de mens op zichzelf te veranderen en zo bij te dragen aan een nieuw verhaal dat hoop geeft en activeert.

Mijn hoofd werkt soms zó raar.

Ik herinner mij nog als kind … ik lag net in bed – ik deelde de kamer met mijn vier jaar oudere zus – en we gingen geesten oproepen: “Geest, als je daar bent, klop dan een keer op de deur.” Maar het volgende moment riep ik er gelijk achteraan: “Nee, nee, niet doen! Ik wil het niet weten.”

Zoiets gelijkaardigs gebeurde ook een paar dagen geleden.

Morgen, op winterzonnewende – de kortste en donkerste dag van het jaar - gaan we met het gezin het afgelopen jaar overlopen, opschrijven wat we achter ons willen laten en die briefjes verbranden. Wat overblijft, nemen we mee. Op weg naar het licht.

Ter voorbereiding hiervan was ik de afgelopen dagen al aan het overlopen wat ik in 2023 allemaal heb gedaan, heb gedacht, wat ik achter me wil laten ... En zo kom ik plots op de gedachte: ‘ik wil mijn angst om op te staan en voluit te spreken achter me laten.’ En gelijk daarna dacht ik: ‘Nee, nee … Wacht eens, als ik niet meer bang ben, dan heb ik ook geen excuus meer om me te verstoppen. Wat ga ik dan doen?!’

Zo gek! Ik besef ineens dat ik soms vasthoud aan iets, ook al dient het me niet. Dat datgene wat mij beperkt, iets dat mij tegenhoudt om verder te groeien, ook een deel geworden is van mijn identiteit. En als ik ervan af wil, dat dit betekent dat ik dan een deel van mijn identiteit verlies. Dat voelt eng. Want, wie ben ik zonder die angst? Wie ben ik zonder die tekortkoming? Wie ben ik?

Pure liefde! Net als alles en iedereen.


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Welk ritueel hou jij op Winterzonnewende?

We horen het graag van je in de comments hieronder …