📖 #ChooseToChallenge

Vandaag is het zoals elk jaar op 8 maart Internationale Vrouwendag. Een dag in het teken van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Elk jaar krijgt Internationale Vrouwendag een thema mee, in 2021 is dat #ChooseToChallenge. Uitdagingen durven aangaan. Vanuit die uitdagingen komen immers veranderingen tot stand. De ware uitdaging waar we allemaal voorstaan is het evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke in onszelf te herstellen. Met de boodschap van liefde van Kae Tempest uit de zomer van 2020 in het achterhoofd sturen wij je onze liefde en wensen we je moed bij het onder ogen zien van alles wat je vandaag onder ogen moet zien. #ChooseToChallenge

coins-patato-steve-buissinne-via-pixabay.jpg

“Een wereld die wordt uitgedaagd, is een alerte wereld en vanuit die uitdagingen komt verandering tot stand”, meldt de officiële website van de organisatie achter Internationale Vrouwendag.

En sinds de vorige Internationale Vrouwendag in 2020 worden we serieus uitgedaagd door corona. Op 13 maart, vijf dagen na Internationale Vrouwendag 2020 was immers de eerste coronalockdown in België een feit.

Maar in de #ChooseToChallenge waar we vandaag voorstaan is het coronavirus slechts een gebeurtenis. De echte uitdaging ligt veel dieper. Veel dieper in onszelf. #ChooseToChallenge

Het deed me denken aan een fragment uit de vertaling die theatermaakster Yinka Kuitenbrouwer (hier een interview met haar op Re-story) maakte van Kate Tempests ‘People’s Faces’.

Een tekst die de uitdaging waar we voor staan helder schetst evenals de #ChooseToChallenge die daar voor elk van ons in ligt.

Er is geen enkel nieuw begin totdat iedereen
beseft dat de oude manieren moeten stoppen.
Maar het is lastig accepteren dat wij allemaal
hetzelfde zijn, door die tomeloze verdeeldheid
tussen de groten en de kleinen.
Maar het is zo.

Meer empathie, minder hebzucht, meer
respect.

Alles wat ik te zeggen heb, is al eens gezegd.
Toch?
Je zei het tegen jezelf, wakker liggend in je bed,
woelend, draaiend, denkend.
Zouden we dit niet anders kunnen doen!

Deze tijd is onze tijd.
Maar onze tijd is strijd vertroebeld tot grijs.
En ja, onze kinderen zijn moedig,
maar hun missie is moeilijk.
En ik heb niet het antwoord, maar er zijn nog
altijd dingen te benoemen.

Genderongelijkheid is een uitdaging

Zo kunnen we ook de genderongelijkheid tussen vrouwen en mannen als een grote uitdaging benoemen en aan de kaak stellen, stelt de organisatie achter Internationale Vrouwendag. 

Alle landen waar een vrouw de politieke macht heeft doen het beter als het om de bestrijding van corona gaat. Studies tonen ook dat bedrijven geleid door vrouwen sterkere resultaten neerzetten.

En we kunnen de overwinningen van vrouwen vieren. Het mag immers gesteld worden dat alle landen waar een vrouw de politieke macht heeft het beter doen als het om corona gaat. Studies tonen ook dat bedrijven die geleid worden door vrouwen op veel vlakken sterkere resultaten neerzetten dan die geleid door mannen.

Nog even terug naar Kate Tempest, want over #ChooseToChallenge gesproken: in de zomer van 2020 kondigde Kate Tempest een naamsverandering aan en heet sindsdien Kae Tempest. Met de naamsverandering gaf ze aan vanaf dan non-binair door het leven te gaan en in plaats van ze/haar wil Kae sindsdien aangesproken worden met hen/hun.

Op Instagram schrijft hen dat Kae wordt uitgesproken als de letter K in het Engels. “Het is een oud Engels woord dat Vlaamse gaai betekent. Vlaamse gaaien worden geassocieerd met communicatie, nieuwsgierigheid, aanpassing aan nieuwe situaties en COURAGE

Het kan ook kauw betekenen, de vogel die de dood en wedergeboorte symboliseert. Ovidius zei dat de kauw de regen bracht. Waar ik van hou. Het heeft zijn wortels in het Latijnse woord voor verheugen, blij zijn en plezier hebben. En ik hoop elke dag meer op die manier te leven.”

Kae stuurt ook nog een boodschap van liefde naar de wereld: “Ik stuur mijn liefde naar jullie allemaal en wens jullie moed bij het onder ogen zien van alles wat je vandaag onder ogen moet zien.

Dit is een tijd van grote afrekening. Particulier, lokaal, wereldwijd. Voor mij is de vraag niet langer ‘wanneer zal deze veranderen’ maar ‘hoe ver ben ik bereid te gaan om de veranderingen het hoofd te bieden en ze in mezelf te bewerkstelligen’.”

De ware uitdaging is evenwicht vinden

Dat is de werkelijke #ChooseToChallenge en die heeft op zichzelf niet zoveel met vrouw zijn te maken. Net als vrouwen een innerlijke man hebben, hebben mannen een innerlijke vrouw.

De ware uitdaging waar we vandaag voorstaan, is het evenwicht herstellen en harmonie brengen in het mannelijke én het vrouwelijke.

De ware uitdaging waar we vandaag voorstaan, is het evenwicht herstellen, harmonie brengen in het mannelijke én het vrouwelijke, yin én yang, binnenkant én buitenkant, lichaam én geest, hoofd én hart, denken én voelen, kennis én innerlijk weten ...

“Als je nu bij de coronacrisis ziet welke oplossingen regeringen naar voor schuiven, dan zijn dat allemaal oplossingen en maatregelen die op het fysieke lichaam gericht zijn. Op de inwerking van die maatregelen op de ziel, laat staan de geest, hoor je niemand meer spreken”, vertelt Hans Stolp in dit interview op Re-story

Er wordt dan ook veel te weinig gekeken naar de werkelijke spiegel die het coronavirus ons voorhoudt. Alles is gericht op een vijand die ons van de buitenkant aanvalt. Er werd zelfs gesproken over een oorlog tegen het virus en Vlaams premier Jan Jambon vergeleek de strijd tegen het virus met een wielerkoers. 

Oorlog of wielerkoers, de essentie blijft overeind: het is een strijd die gewonnen moet worden. De concurrent verslaan. Maar wat als het virus ons nu eens ten diepste eraan herinnert wie we in wezen zijn? Een onderdeel van de natuur, de mens niet boven de natuur. Geen strijd, maar gelijkheid.

In haar ontwikkeling is de westerse wereld doorgeschoten naar de buitenkant, het fysieke, het materiële. Maar deze “cyclus van het patriarchaat, de dominante mannelijke hiërarchische top-down energie die de laatste 6.500 jaar alles heeft bepaald, loopt op zijn einde”, vertelde astroloog Kaypacha in een interview hier op Re-story. “En nu,”zegt hij, “komen we tevoorschijn uit de droom, doemen we op uit de mist, uit de passieve meegaandheid, We breken uit.”

Een nieuw verhaal

Die uitbraak is de ware #ChooseToChallenge. Die uitbraak is een re-story. Een nieuw verhaal waarbij ‘vrouwelijk leiderschap’ een heel belangrijke rol kan spelen. Vijftig jaar geleden domineerde de industrie in de economie. 

Een sterke man was een aanwinst voor elke werkgever en bezorgde gezinnen een stabiele, goed betaalde baan. Fysieke kracht, competitie, structuur, hiërarchie en discipline waren hooggewaardeerde mannelijke kwaliteiten die nodig waren voor een goed verloop van de zaken. 

De zogenoemde vrouwelijke kenmerken, luisteren, empathie, intuïtie, gevoeligheid, delen, openheid en flexibiliteit, die vroeger als zwakheden werden gezien, zijn vandaag essentiële en gewilde troeven bij leiders.

Ondertussen hebben informatie-, creativiteits- en dienstenbedrijven de industriële bedrijven verdrongen.

Luisteren, empathie, intuïtie, gevoeligheid, delen, openheid en flexibiliteit zijn gaandeweg essentiële en gewilde troeven geworden bij leiders. Deze zogenaamde vrouwelijke kenmerken werden vroeger als zwakheden gezien. Vandaag niet meer. 

Laten we onszelf het recht en de kracht geven om in volle bewustzijn het ‘vrouwelijke’ in onszelf te omarmen en het mannelijke én het vrouwelijke weer in evenwicht te brengen. #ChooseToChallenge, omdat verandering tot stand komt vanuit uitdagingen.

Er is geen enkel nieuw begin totdat iedereen
beseft dat de oude manieren moeten stoppen.
Maar het is lastig accepteren dat wij allemaal
hetzelfde zijn, door die tomeloze verdeeldheid
tussen de groten en de kleinen.
Maar het is zo.

Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wij meten niet hoeveel mensen dit verhaal lezen, dat is niet zo relevant. Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met jou doen!

Welke uitdaging kies jij?