Terug naar alle evenementen

Waerbeke Conferentie 2023: Weerwerk! Naar een ecologie van de aandacht

  • Cultuurhuis De Warande Warandestraat 42 2300 Turnhout Belgium (kaart)

De eerste Waerbeke Conferentie na de covid-periode staat geheel in het teken van de aandacht. Welke rol speelt aandacht in de situatie waarin we als mens, als soort en als beschaving, aan het begin van de 21ste eeuw zijn terechtgekomen? De exponentiële groei en versnelling sinds het begin van de industriële revolutie heeft ons ver verwijderd van wat eeuwenlang ‘normaal’ was en is er zelfs in geslaagd een robuust planetair evenwicht te verstoren.

Waerbeke wijst op het belang van systemisch inzicht in de psychologische en materiële processen van de menselijke samenleving. Alleen een mens- en wereldbeeld dat rekening houdt met reële grenzen, zowel fysiek als mentaal, geeft opnieuw richting en kracht aan onze aandacht om tot de gewenste veranderingen te komen. De Waerbeke Conferentie 2023 wil vanuit stilte kennis, inspiratie, steun en verbinding bieden voor iedereen die wil meewerken aan een echte toekomst voor mens en planeet.

De jaarlijkse Waerbeke Conferentie is een uitgelezen kans voor inspiratie, uitwisseling en ontmoeting. Waerbeke stelt stilte, rust en ruimte als maatschappelijke kwestie aan de orde. Als sociaal-culturele beweging slaat zij een brug tussen overheid, middenveld, bedrijven… en het ruime publiek.

Meer info over Waerbeke en het programma vind je hier.