📖 Een bal die begint te rollen, is niet meer te stoppen

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om even stil te staan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden.

Reflectie in een meer in Mirwart (België)

‘Je tweede leven begint als je begrijpt dat je er maar één hebt’ is de titel van een boek. Dat snap ik … nu … sinds het moment dat ik gedwongen tot stilstand kwam door een burn-out.

Voor mij begon mijn tweede leven met het verlies van mijn bedrijfswagen. Zo voelde het voor mij. Een echt verlies. Ik had mijn job opgezegd en daarbij verloor ik uiteraard alle secundaire voordelen.

Een verhaal dat ik destijds geloofde, was: ‘Als je geen auto voor de deur hebt staan, ben je arm.” Ondertussen weet ik wel beter, maar toen was het mijn overtuiging. Ik moest mezelf echt een nieuw verhaal vertellen.

Door te stoppen met werken in loondienst en bewust op zoek te gaan naar iets anders – wat dat ‘iets’ ook mocht zijn. In het begin had ik geen idee - begon ik bij veel meer dingen stil te staan: waarmee voed ik mij, letterlijk en figuurlijk? Hoeveel zorg draag ik voor mezelf en de ander? Hoeveel afval produceren we? Wat is echt van waarde?

Het is als een bal die begint te rollen en niet meer te stoppen is.

Ondertussen zijn we tien jaar verder en kies ik er bewust voor af en toe stil te staan en te reflecteren: waar ben ik mee bezig? Waar zijn wij samen mee bezig?

Ik denk en ik wens mezelf ook dat die bal blijft rollen. Het is zo leerrijk. Er valt nog zoveel te ontdekken! Zolang ik nieuwsgierig en verwonderd blijf, heb ik het gevoel dat ik leef.

Mijn tweede leven.


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Welk inzicht heeft jouw tweede leven jou gebracht?

We horen het graag van je in de comments hieronder …